Mi az a dark fantasy?

2023/06/12. - írta: kiscsillag_86

Előszó

Bevallom idestova 12 éve Fantasy íróként még nem is boncolgattam ezt a témát. Viszont, bármennyire hihetetlen jómagamnak két vámpíros írása is van valahol, nagyon, nagyon mélyen a winchesterem aljában.

Az első írásom, a Kiválasztott mely a távoli jövőben játszódik, egy férfi megfertőzőik. Vámpírrá alakulva felesküdik az ősi Van Helsing család védelmére. Az idő elteltével a híres vámpír vadász család talál egy ellenszert melynek köszönhetően megszűnik a vérszomj és ha teljesen nem is, de a vámpír rész is.

Akkor bevallom nekem ez a műfaj nagyon nem ment. de engem is elkapva az Alkonyat láz, a téma újra megfertőzött, így megszületett a La Push Farkasai című Fanfic írásom. Ez viszont jóval ígéretesebbnek hatott akkor a maga 45 részével akkoriban. De aztán ez annyiba is maradt.

Ám még sem foglalkoztam magával azzal miben is írok. Hova tartoznak a vámpíros, Fantasy írások tulajdonképpen?

Nos, ezt most kipipálom. Hoztam nektek egy nagyon jó összefoglalást.

-------- > Innentől van a másolás -----------------------------------------------------------------------

Mi az a dark fantasy?

Mielőtt rátérünk a figyelemre méltó dark fantasy könyvek bemutatására, szeretnénk röviden bemutatni a műfaji sajátosságait.

A fantasy, más néven fantasztikus irodalom, az epika műnemébe sorolható műfaj, továbbá irodalmi, képzőművészeti és iparművészeti stílus, mely a huszadik század fordulóján kezdett kibontakozni. Fénykorát az angolszász kultúrában élte és ekkor vált önálló irányzattá is. A fantasy legfőbb sajátossága az elképzelt, mitikus jellegű természetfeletti elemek ábrázolása, melyek az író fantáziájának irreális szüleményei. A történetben szinte mindig megjelenik mágia, varázslat, illetve olyan természetfeletti lények is, mint sárkányok, manók, tündérek, törpék, királyok és beszélő állatok, akik az ősi mondavilágból, vallási kultúrákból maradtak fenn a szájhagyomány útján.

Bár számtalan fantasy műfajt különböztetünk meg, általánosságban az összes alkategóriára igazak a következő jellemzők:

van egy központi hős, akinek valamilyen próbát kell kiállnia, küldetése során ez a hős misztikus lényekkel találkozik, akik vagy segítik vagy nehezítik az útját, a főszereplők mélyen kidolgozottak, ugyanis személyiségük, viselkedésük, motivációjuk, eredetük és indítékaik mind formálják a világban bekövetkezett eseményeket, a jó és a rossz harca hangsúlyos a történetben, egy képzeletbeli világban játszódik a cselekmény, amely lehet a múlt, a képzeletbeli jelen vagy a távoli jövő, fontos elemek a természetfeletti lények, a helyszínek, és a mágia (jó vagy rossz), a fantasy műfaj inspirálódik a gótikus romantika, középkori lovagi irodalom, kelta, germán és skandináv mítoszokból, valamint a science fiction műfajból is, így gyakran megtalálhatók ezek legfőbb vonásai a fantasy történetekben is (lovagok, királylányok, próbák, sárkányok, boszorkányok, varázslók, alternatív valóságok, stb.), a hős jellemzően elbukik, így negatív befejezést kapunk.

Azok, akik nem mozognak otthonosan az irodalmi műfajok világában nem is sejtik, hogy a fantasztikum teoretikusai mennyi kategóriára bontják manapság a fantasy-t. A gyakran egymással keveredő és átfedésben lévő fantasy alkategóriák, mint amilyen a dark fantasy is, számos egyéb műfaj elemeit magukban hordozzák, köztük a horror, a miszticizmus és a romantika műfaji sajátosságait.

Talán az olvasó felteszi magának a kérdést, hogy miért alakult ki ilyen sok alkategória, melyek egymással jellemzően átfedésben vannak. Ez a fajta aprólékos tulajdonságokon alapuló kategorizálás lényegesen elhatárolja egymástól az egyes alműfajokat és tiszta határokat alakít ki. Bár összefüggések általában vannak, nem ugyanazon sajátosságokkal rendelkeznek a kategóriák, így nem árt megkülönböztetni őket egymástól. Emellett azért is előnyös ez a besorolás, mert az olvasó könnyebben és gyorsabban tudja kiválasztani az érdeklődési köréhez leginkább passzoló köteteket.

A fantasy műfaján belül olyan kategóriákat különböztetünk meg, mint:

epic fantasy (más néven high fantasy), heroic fantasy (más néven hősi fantasy vagy Sword'n'sorcery), természetfeletti horror (más néven weird fiction) low fantasy, dark fantasy, paranormális romantika, science-fantasy vagy sci-fi fantasy, és urban fantasy (más néven városi fantasy).

A dark fantasy olyan irodalmi, filmes és művészeti alműfaj, amely a fantasy és a horror elemeit ötvözi, ezáltal felkavaró, sötét, komor hangvételű és gyakran rettegést keltő alkotásokat eredményez. A történet jellemzően negatív befejezést kap, melyben a hős elbukik a küldetése során, és a világrend megbomlott egyensúlya nem áll helyre.

A dark fantasy-t a természetfeletti horrortól alapvetően az különbözteti meg, hogy bár alkalmazza a horror műfaj olyan jellegzetességeit, mint a félelemkeltés, vérfagyasztó helyszínek, gonosz lények vagy erőszakos és félelmetes események, mégis a fantasy vonalon marad a hangsúly. A kettő tisztán elhatárolható egymástól: a dark fantasy tartalmaz erőszakos és hátborzongató cselekményeket, sötét hangulatú, de a mű célja elsősorban nem az, hogy az olvasót halálra rémítse. A weird fiction olyan ijesztő természetfeletti lényeket is ábrázol, mint démonok, kitalált szörnyek, mitologikus lények vagy más pokolbéli fajzatok, és a feszültségkeltést, félelemkeltést helyezi fókuszba.

Bővebben itt olvashattok tovább.

Elméletben látszódnia kéne  a linknek, de ha mégsem: 

https://www.szukits.hu/legjobb-dark-fantasy-konyvek

174ce21987bc11d2912513231727.png

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nightflower.blog.hu/api/trackback/id/tr2818144908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása