Imbolc

2023/06/12. - írta: kiscsillag_86

17401735dbeb2b40349853621971.jpg

Január 1- 2

Az imbolc (vagy másként: imbolg, óimelc) a nyelvi-kulturális kör egyik ünnepe.

 Ez az ünnep a legtöbb kelta népnél megtalálható volt, de leginkább az meghonosodott hagyományokról vannak információink. Az imbolc a tél végét, a tavasz jövetelét jelképezi, hiszen pont „félidőben" található a kelta újévet jelentő és a nyár kezdetét jelző között. A növekvő fény, a rituális megtisztulás és a szűz istennő ünnepe.

Eredete:

Eredetéről többféle elképzelés is létezik. Korai történetírók (Cormac mac Cuilennáin) a természet változásához kötötték a hagyomány kialakulását: ebben az időszakban adtak a szűkös tél után először tejet a . 

Ez azért jeles „esemény", mert a kemény tél folyamán a többnyire a természetre utalt népek az évszak beállta előtt felhalmozott élelmiszerkészletekből voltak kénytelenek gazdálkodni. A juhtej pedig közismerten magas tápértékű, zsíros tej, így a szűkösség végét is jelentette az, ha az asztalra juhtej került. Természetesen nem elhanyagolandó tény, hogy ha juhtej van, akkor kisbárány is. Így a juhok ellése a megújulás, termékenység jelképeként is felfogható. Erre a hagyományra utal az óimelc („anyajuhok teje") alakváltozata az ünnep nevének.

Létezik azonban a hagyomány keletkezésének egy másik magyarázata is. A kutatók egy része – főként etimológiai megfontolásból – úgy véli, hogy az imbolc (a folcaim – mosakszom – igealakból képződve) afféle megtisztulási ünnepet jelentett. Ezt az elméletet támasztja alá egy régi ír intelem is: „Vizsgálj meg minden régi élelmet annak rendje szerint. 

Ennek imbolc napján kell megtörténnie; kezed, lábad, fejed mosd meg!"

Hagyományok:

Az imbolcot régtől fogva istennőhöz társították, aki a költészetet, a kovácsmesterséget, gyógyítást pártfogolja, de emellett a tűz istennője is. Ezért a korai hagyományokban jellemző volt az örömtüzek gyújtása is. Ez a nap előnyös továbbá a jövendőmondásra, valamint az időjóslásra. Párhuzam vonható ezen tradíció, és a , valamint a magyar hagyomány, a barlangjából kijövő medve között is.

A későbbi hagyományokban, a elterjedése után, Brigit keresztény megfelelője, (a pásztorkodás, termékenység védőszentje) lett az ünnep jelképe. Kildare-i Szent Brigitta ünnepnapja is. A kereszténység elterjedésével azonban a hagyományok nagy része eltűnt az ünnepből.

A augusztus 1. napján ünnepelik meg.

 

Info: Wiki

A Magam részéről, nem is kapcsoltam, csak délután, hogy ma van

A Magam részéről, nem is kapcsoltam, csak délután, hogy ma van. Még is. 

Ma kiszellőztettem, függönyt cseréltem, teret tisztítottam, megmosakodtam, szép hajat csináltam. Gyertyát gyújtottam, és áldoztam az istennőmnek. Mindezt ismétlem úgy, hogy csak délután kapcsolatm milyen nap van ma. 

Látjátok, látjátok. Mindig kérdezik ki a kezdő és a haladó boszorkány. Itt egy példa. 

Ha engeded a lelkednek, hogy vezessen, vezetni fog és már tudat alatt fogod végezni az ünnepekhez szükséges rituálékat. Ez teszi a haladó és kezdő boszorkány közti külömbséget. 

Boldog Imbolcot!

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nightflower.blog.hu/api/trackback/id/tr718144888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása